Hojnost je výsledkem ochoty přijímat

12.10.2011 22:08

 

Říkáme, že toužíme po tom, co nemáme. Když však nahlédneme do své mysli, uvědomíme si, že to, čeho se nám nedostává, vlastně nechceme. Nechceme to proto, že se z nějakého důvodu bojíme to mít. Pokud kupříkladu věříme, že hodný člověk by neměl být bohatý, neměl by oplývat hojností ani přílišným sexuálním uspokojením, buď budeme hodní a chudí, anebo špatní a bohatí. Strach je silnější než hojnost, protože naše přesvědčení tvrdí, že je to špatné. Čím více si stěžujeme, že nemáme něco, o čem se domníváme, že to chceme, tím větší máme ve skutečnosti strach z toho, že bychom to mít mohli. Pokud zkoumáme svůj soubor přesvědčení a úroveň strachu, nejspíš sami sebe klameme ohledně toho, co vlastně chceme.

   Jádro problémů netkví ani v situaci, ani v nějakém jiném člověku. Tkví v nás samotných. Ochota změnit přístup, mít odvahu a otevřít se novým vjemům, odhalit skryté obavy a také si důkladně prostudovat vlastní soubor přesvědčení nám umožní rozpoznat, co nám brání dosáhnout hojnosti - a umožní nám zbavit se toho. Víc než toho, co podle svého názoru chceme, si kdesi vskrytu ceníme nějaké myšlenky či pocitu (může to být třeba pocit viny nebo strach).

 
* * *
 

Dnes si nech projít hlavou negativní přesvědčení, které ti brání dosáhnout toho, co chceš. Od přesvědčení či pocitu, který stojí v cestě přijímání dobra, se pak oprosti. Představ si, jak tě naplňuje to, co chceš mít.

 
* * *